ROBERT HEYAT
Suveran Mare Comandor, Supremul Consiliu din Azerbaidjan
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă din Washington DC
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă din Azerbaidjan
După cum ştiţi, Azerbaidjanul a fost parte a Iranului până în secolul al XIX-lea, iar ulterior – în urma unui război – a devenit parte a Uniunii Sovietice pentru mai mult de 70 de ani. În 1990, când s-a prăbuşit comunismul din Rusia, Azerbaidjanul şi-a proclamat independenţa. Aceasta este în prezent o ţară musulmană şiită, cu minorităţi ebraice şi armeneşti iar, ca urmare, înfiinţarea Francmasoneriei regulare a fost un lucru extrem de sensibil, ambiţios şi greu din punct de vedere politic, ţinând seama de contextul religios şi istoric.
Eu, azer fiind, Mare Maestru din Trecut şi Preşedinte pentru Relaţii Internaţionale, pe fondul înfiinţării multor loji internaționale în cadrul Marii Loji din Washington D.C., în 2001 am consacrat Loja Azerbaidjan în Washington, în scopul înfiinţării Francmasoneriei în ţara mea. Un an mai târziu, am consacrat Loja Drujba în Moscova, sub jurisdicţia Marii Loji a Rusiei şi Loja Khazar în Istanbul, sub jurisdicţia Marii Loji a Turciei. După opt ani de pregătiri, Marea Lojă Naţională a Azerbaidjanului a fost consacrată la Baku.
Ca urmare a acestui fapt, ţelul nostru următor era stabilirea Supremului Consiliul al Ritului Scoţian din Azerbaidjan. În acest sens, fiind unul dintre fondatorii atât al Marii Loji, cât și al Supremului Consiliu din România, am semnat un acord cu Supremul Consiliu din România în vederea iniţierii unor fraţi azeri în gradele Ritului Scoţian, până ce vom fi avut numărul de membri cu gradul 33 şi alte grade, necesar consacrării Supremului Consiliu din Azerbaidjan. Este de menţionat faptul că toţi fraţii azeri cuprinşi în acest proiect au fost afiliaţi la Marea Lojă Națională din România.
Procesul acesta a durat 9 ani, iar în 2017 am avut suficienţi membri de grad 33, precum și de alte grade, fiind pregătiți să înființăm Supremul Consiliu de Rit Scoţian din Azerbaidjan. Data a fost fixată pentru 8 iulie 2017, iar consacrarea a fost făcută de către Supremul Consiliu din România, ca principal consacrator, alături de Supremele Consilii din Portugalia, Grecia, Turcia şi Rusia.
Doresc să-mi exprim mulţumirile sincere şi frăţeşti faţă de toate aceste Supreme Consilii şi mai ales faţă de cel din România, care ne-a sprijinit permanent şi a făcut ca acest eveniment istoric unic să aibă loc în prezenţa a cinci Supreme Consilii, care au consacrat noul Suprem Consiliu din Azerbaidjan.