CLAUDIU IONESCU

Founder & Director, MASONIC FORUM Magazine

 

După 21 de ani de la inițierea mea am demisionat din Marea Lojă Națională din Romania. Puteți vedea demisia mea aici. Evident, îmi continuu activitatea masonică international, fiind membru în United Grand Lodge of England și în American Canadian Grand Lodge din cadrul Marilor Loji Unite ale Germaniei. 

Revista FORUM MASONIC, creată de mine în anul 2000 printre altele și pentru a promova o imagine intelectuală a MLNR, va continua să promoveze valori masonice internaționale.

În această perioadă – atât în România cât și peste tot în lume – am întâlnit în Masonerie toată paleta de personaje / personalități. De la oameni mici care se cred mari dacă poartă insigne și Regalia, până la personalități de valoare mondială. Masoneria este o școală a vieții. Aici ai șansa să întâlnești – în calitate de frate – oameni pe care altfel nu i-ai fi întânit niciodată. Doar de noi depinde să învățăm de la oamenii de valoare cu care ne intersectăm.

Una din problemele majore ale Craftului în secolul 21 este aceea că a devenit reflectarea societăților în care funcționează. Cunoașterea de sine și valorile universal valabile tind să fie, din păcate, secundare.
Acesta este unul din motivele pentru care am editat și lansat în România cartea lui Thomas Jackson, “Perspective masonice. Gândurile unui Mare Secretar”, tocmai pentru a promova aceste valori perene într-o epocă a mediocrității și a construcțiilor efemere, a formelor fără fond. Am lansat cartea la Hotelul Intercontinental din București, întrucât am considerat că este cel mai potrivit loc, Tom petrecându-și mai mult de o jumătate din zilele fiecărui an călătorind între continente. Este o onoare pentru mine să fiu editorul cărții sale.

O altă provocare căreia Craftul trebuie să îi facă față – pe plan mondial – este amplificarea sentimentului naționalist. Mulți politicieni, în lipsa unor idei și programe care să vizeze progresul, fac apel – din ce în ce mai des – la ideile naționaliste, manipulând mulțimile pentru voturi ieftine. În aceste condiții, Masoneria poate deveni „vinovatul de serviciu”.

Calitatea liderilor este o altă problemă serioasă a Masoneriei. Lipsa de cultură generală solidă, viziunile înguste, sectare, ale multor lideri masoni (atât din România, cât și din străinătate) nu pot duce decât la distrugerea, din interior, a celei mai importante organizații progresiste de pe Glob, care funcționează de peste 300 de ani. Arivismul de tip corporatistist „vine la pachet” cu substituirea valorii în sine, cu substituirea studiului individual, cu un consumerism iluzoriu ieftin, deci conduce către o diluare a spiritului masonic însuși.

L-am rugat pe unul dintre directorii de onoare ai revistei, Prea Respectabilul Frate Alberto Menasche, Mare Maestru din trecut al Marii Loji Swiss Alpina din Elveția să ne povestească – pe scurt – viața sa, fiindcă în 2018 aniversează 55 de ani de când a fost inițiat. Majoritatea dintre noi nu avem acești ani de viață, deci cu atât mai impresionantă este experiența pe care Alberto Menasche a acumulat-o în acești ani. Alberto este unul dintre oamenii – din ce în ce mai puțini – care cunosc și respectă profund valorile reale și tradiționale ale Craftului.

Masoneria a avut un rol major în trasarea noilor granițe ale Europei, în urmă cu un secol. Liderii Masoneriei de astăzi ce sunt în stare să facă?

*******

Imaginea de pe coperta acestui număr al revistei este o gravură de Marcel Chirnoagă, numită “Puterea”.