„Ta pros ta kato, analoyee to pros ta ano“ („Ceea ce este sus, este şi jos“)
Primul proiect lansat sub egida Manifestului Cultural „Promissum“ este filmul independent de lung-metraj „Ultimul Zburător”. La fel ca şi Manifestul, acest proiect de film a fost creat la iniţiativa unor fraţi, astfel putând fi considerat o planşă de arhitectură extrem de complexă.
În mitologia română, Zburătorul este un demon de o frumuseţe răpitoare care tulbură minţile şi simţurile fetelor făcându-le să tânjească după iubire. El este considerat, de asemenea, o semidivinitate erotică ce simbolizează toate formele de sexualitate a femeilor care tânjesc după plăcerile trupeşti. Zburătorul pătrunde prin mijloace oculte în casa şi în viaţa victimei, activitatea sa transpunându-se în iniţiere sexuală. În literatura universală, Zburătorul este cunoscut şi sub numele de Incubus, fiind o figură prezentă în aproape toate culturile mondiale.
Povestea filmului începe în anul 2012, când oamenii trăiesc într-o lume dezvrăjită şi nu mai cred în poveşti şi-n Zburători, ultimul dintre aceştia, Zanoni (Gabriel Duţu) refugiindu-se într-un vechi conac boieresc şi transformându-se într-un personaj misterios „care plimbă fetele noaptea cu motorul“ oferindu-le clipe de plăcere trupească. Într-o seară, din întâmplare, Zanoni ajunge la concertul unei fete, Eliza (Iulia Verdeş), cea care-i va schimba radical percepţia asupra vieţii şi a existenţei sale de Zburător. Eliza este o frumoasă tânără de 22 de ani, cântăreaţă de muzică dance/house care se află la debut în industria muzicală. Ea este susţinută şi iubită de Cătălin (George Ivaşcu), fiul patronului unui important trust media, dl. Gelu Stroenescu (Constantin Cotimanis).
Între Zanoni şi Eliza se va înfiripa o poveste de iubire în care aceasta va fi purtată într-o călătorie iniţiatică în lumea Zburătorilor. Ea se va auto-cunoaşte, va învăţa să-şi înfrunte fricile şi mai important, îşi va redescoperi trecutul. Astfel, lumea fantastică se va uni cu cea reală într-o poveste desprinsă parcă din nuvelele magice ale lui Mircea Eliade. Filmul „Ultimul Zburător“ este o frumoasă poveste de iubire ce transcede timpul şi spaţiul, prezentând o lume fascinantă, demult uitată de o societate atât de cufundată în întunericul materialismului.
Filmul „Ultimul Zburător“ a luat naştere deoarece mitul şi figura Zburătorului a fost mereu un simbol al marii culturi române, fie că vorbim despre capodopera lui Ion Heliade Rădulescu sau de „Călin: File din poveste“. Zburătorul era o personificare a dorului de bărbatul iubit, a dragostei intense faţă de fiinţa iubită şi era considerat simbolul iubirii neîmpărtăşite.
Aderând la principiile Manifestului Cultural Promissum, acest film se adresează românilor cărora încă le mai pasă de soarta noastră, celor cărora le pasă de copiii lor şi de viitorul lor. El se adresează românilor care tac şi privesc cu durere cum cultura noastră se scufundă mai repede ca Titanicul; cum mediocrităţile şi mizeria iau locul valorilor şi frumuseţilor; cum batjocura, vulgaritatea şi superficialitatea domină mass-media şi influenţează din ce în ce mai mulţi membri ai tinerei generaţii. Dorinţa este ca „Ultimul Zburător“ să se adreseze publicului, ce încă mai are un cuvânt greu de spus în destinul acestei ţări. Însă, pentru a reuşi să ajungă în faţa publicului şi pentru a fi receptată aşa cum trebuie, această planşă de arhitectură are nevoie de forţă, de frumuseţe şi de înţelepciune, manifestată prin sprijinul vostru, iubiţi fraţi, prin sprijinul Marelui Maestru Radu Bălănescu şi al Marii Loji Naţionale din România.