CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

Marele Maestru al Marii Loji din Spania

 

 

Oscar webPrea Respectabile Mare Maestru, crezi că oamenii au nevoie de Francmasonerie în ziua de astăzi cum aveau nevoie de ea în trecut? Care este poziţia omului modern faţă de Francmasonerie?

Eu cred că Francmasoneria este astăzi la fel de necesară pe cât a fost cu secole în urmă. Franc­masoneria este cea mai veche instituţie seculară din lume şi a existat de ani şi ani. Principiile sale sunt astăzi aceleaşi ca în Evul Mediu, dar aceste principii şi idei sunt încă necesare omeni­rii în ziua de astăzi. Deşi Francma­soneria este foarte veche, fiinţa umană are nevoie astăzi să con­serve înţelesul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii. Desigur că oamenii au nevoie de Francmasonerie ca în trecut! Dacă nu ar avea, ce s-ar întâmpla cu adevărul, onoarea şi virtutea?

Evident, Francmasoneria nu este singurul păstră­tor al acestor principii, dar, istoric, este unica instituţie care le-a apărat continuu şi mulţumită acelor fraţi care au luptat în trecut pentru a le con­serva, astăzi noi putem trăi într-o societate modernă, cel puţin în Europa, care a adoptat înaltele idei ale Instituţiei noastre. Eu cred că nimeni nu poate nega acest fapt.

Însă omul modern găseşte astăzi că Francmaso­neria este ceva de modă veche, care aparţine trecutului şi care astăzi nu este foarte folositor. Este păcat, dar eu presupun că acesta este senti­mentul comun multor non-masoni. Provocările democratice şi sociale au fost rezolvate acum mulţi ani, acum există un sistem democratic; întrebarea pe care mulţi o pun este: de ce am avea noi nevoie de Francmasonerie acum? Asta este ceea ce liderii Ordinului nostru ar trebui să schimbe.

Francmasoneria nu este o amintire a trecutului, este un corp viu care practică principii înalte şi respectabile şi transformă bărbaţii buni într-unii mai buni. Şi acest scop nu ar trebui niciodată uitat.

Crezi că există diferenţe între Francmasoneria Occidentală şi cea din Est?

Da, există anumite diferenţe între francmaso­neriile din Occident şi din Răsăritul Europei. Deşi Francmasoneria este universală şi există peste tot în lume şi principiile sale sunt aceleaşi, fiecare ţară are caracteristicile sale specifice, care influen­ţează fără dubiu practica de zi cu zi a franc­maso­neriei în acea ţară.

Mentalitatea oamenilor, însăşi istoria proprie a ţării, circumstanţele geopolitice în care franc­ma­soneria creşte şi se dezvoltă lasă un fel de amprentă asupra francmasoneriei particulare din acea ţară. Francmasoneria în țările din Est a fost practicată după căderea regimurilor comuniste şi cu sigu­ranţă că acest fapt istoric ar trebui să aibă o influenţă asupra sa. Lucrul cu adevărat uimitor este că, în ciuda dictaturii exercitate de regimurile comuniste, francmasoneria a înflorit fantastic în toată Europa Orientală. Şi permite-mi să spun că unul dintre cele mai bune exemple al acestei înfloriri este MLNR. La acest moment, francmaso­neria română este cea mai dezvoltată din Europa de Răsărit şi toată lumea ar trebui să fie mândră de această conducere.

Care este cea mai dificilă problemă care confruntă Masoneria astăzi?Claudiu + Oscar

În opinia mea, problema principală pe care noi, francmasonii, o avem astăzi este să găsim un fel potrivit de a fi conectaţi cu societatea în care trăim. Francmasoneria trebuie să fie cunoscută şi bine acceptată de către restul societăţii şi uneori există o imagine teribilă a aceea ce masonii sunt şi fac. Noi trebuie să luptăm împotriva acestor informaţii greşite şi acestei ignoranţe, care provoacă un fel de frică între non-masoni. Dacă noi putem explica cine suntem cu adevărat şi putem avea o relaţie normalizată cu societatea, am realiza scopurile noastre.

 Cum poate masoneria ajuta societatea?

Evident, noi nu putem influenţa societatea într-o manieră directă. Noi, masonii, nu suntem şi nu avem sau exprimăm o opinie politică şi cu atât mai puţin vorbim despre religie. Noi avem de-a face doar cu bărbaţi şi acesta este scopul nostru: muncim pentru a oferi membrilor noştri uneltele etice de a deveni persoane mai bune.

Însă Francmasoneria nu ar trebui să trăiască izolată de problemele societăţii. Fără a lua o parte activă sau directă, prin exemplul nostru bun, ar trebui să putem să arătăm semenilor noştri cetăţeni că principiile masonice sunt bune şi folositoare pentru ei înşişi. Masonii au datoria de a respecta întotdeauna legea ţării în care trăiesc şi, în acelaşi timp, ei trebuie să acţioneze ca buni masoni, nu numai la momentul în care participă la ținute în templul masonic, ci 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptă­mână, 365 de zile pe an; adică tot timpul. Cum putem noi fi un exemplu bun pentru societate dacă un mason acţio­nea­ză într-un fel rău? Ar fi ruşinos pentru toată lumea dacă asta s-ar întâmpla. Maso­neria înseamnă purtarea unei bijuterii mentale pe inimă, care arată onestitate şi bunătate celorlaţi, nu uita asta.

Care este relaţia francmasoneriei spaniole cu institu­ţiile guvernului, cu regalitatea?

Din nefericire, răspunsul la această întrebare este: nici una. În ziua de astăzi, Marea Lojă a Spaniei nu are nici o relaţie cu guvernul spaniol şi încă mai puţin de atât cu familia regală. Este cu adevărat păcat şi foarte dezamăgitor, dar aceasta este realitatea. De când am devenit Mare Maestru, acum trei ani, am încercat să stabilesc relaţii normale şi legături cu toate instituţiile politice, sociale şi religioase din Spania.

În ce le priveşte pe cele religioase, rezultatele sunt foarte, foarte bune; ne-am întâlnit de mai multe ori cu înalţii reprezentanţi ai Bisericii Catolice, ai bisericii Anglicane şi ai evreilor şi rezultatele sunt cu adevărat pozitive. Dar în ciuda eforturilor mele atât de mari, trebuie să mărturisesc că nimic nu a fost realizat în ce priveşte instituţiile politice. Toate încercările mele au fost lipsite de succes până una-alta. Eu sper să schimb asta în viitor. Te rog, pune-mi aceeaşi întrebare peste un an şi probabil că îţi voi da informaţii mai bune decât acum.

Care este părerea ta despre Francmasoneria română?

După cum am spus înainte, eu consider că MLNR este în ziua de astăzi liderul francmasoneriei din Europ de Est. A crescut incredibil de mult într-o perioadă de timp foarte scurtă. Dau numai un exemplu: Spania are 50 de milioane de oameni şi noi nu avem decât 2500 de Masoni din 1982; pe de altă parte, România are 12000 de masoni din 1992, dintr-o populaţie de 22 de milioane.

MLNR este faimoasă la nivel mondial în organizarea de evenimente masonice şi acesta este unul dintre motivele pentru care a fost aleasă pentru organizarea și găzduirea Conferinţei Mondiale în 2014. Evident, eu voi participa, reprezentând Marea Lojă a Spaniei şi sunt convins că va fi un succes fantastic.

**********

OSCAR DE ALFONSO ORTEGA
Curriculum Vitae (excerpts)

1997 – initiated into Freemasonry in Germanies Lodge No.8, Valencia
1999 – Worshipful Master of his mother lodge
2000 – Elected member of the Committee of Masonic Justice, Provincial Grand Lodge of Valencia
2001 – awarded with Masonic Merit Cross, Grand Lodge of Spain
2002 – Provincial Grand Master of Valencia
2002 – Assistant to the Grand Master of the Grand Lodge of Spain
2003 – President of the Constitutional Committee, Grand Lodge of Spain
2004 – affiliated to the Lodge De Moulhan No. 1046, Swanage, Dorset Province, UGLE
2006 – Provincial Grand Master of Valencia
2007 – Assitant to the Grand Master of the Grand Lodge of Spain
2008 – Honorary Junior Grand Warden, Grand Lodge of Scotland
2010 March – elected Grand Master of the Grand Lodge of Spain
Honorary Grand Master of the National Grand Lodge of Romania and of the Grand Lodge of Portugal
Member of the Allied Masonic Degrees Order (all 5 degrees) and Worshipful Master of that Order

1974-1985 – bilingual education at the German College of Valencia, Spanish/German, obtaining the entry qualification for either the Spanish or German universities to study law.
1990 – Law Degree, University of Valencia, specialised in European Private Law
1995 January – opened his own office in Valencia, specialised in debt claims, merchant right and criminal law. In 2007 opened a new office in Javea (Alicante) with a team of junior solicitors.
Married, two children