ROGER WALTHAM
Asistent al Marelui Maestru Provincial, Provincia East Kent, United Grand Lodge of England
Corespondent permanent al Revistei FORUM MASONIC în Anglia
Vă scriu această scrisoare în perioada liniştită dintre Crăciun şi Noul An. În lumea modernă unde totul se petrece cu mare viteză şi unde este o chemare constantă la implicare directă din partea noastră în toate lucrurile, e într-adevăr un mare bun să ai aceste clipe liniştite, de-a lungul cărora poţi găsi ceva spaţiu mental pentru reflecţie şi gândire. Este, găsesc, chiar remarcabil că mintea umană poate realiza atâta gândire pozitivă şi atât de multe idei pentru viitor într-o doar scurtă perioadă de relaxare şi linişte mentală.
Mi se pare că Masoneria însăşi se compară cu acest concept – să descopere căi pozitive mai degrabă pentru sine într-o perioadă de calm şi relaxare, decât din renunţările şi ripostele unei schimbări dramatice. Deci, după cum vă pregătiţi pentru celebrarea reaprinderii luminii masonice în România, pe 24 ianuarie, aniversare a reconstruirii Marii Loji Naţionale din România în 1993, vă rog acordaţi puţin timp în a considera cum Francmasoneria acum creşte organic în întreaga voastră ţară şi cum influenţa şi contribuţia masoneriei române în cdrul masoneriei din înteaga lume creşte ferm; nu prin dinamism în forţă peste limite, ci prin recunoaşterea liniştei, calmului, consistenţei şi a stabilităţii.
Mă gândesc adesea că Francmasoneria engleză a evoluat încet de-a lungul generaţiilor, supravieţuind astfel eşuării în timp, şi că încet s-a adaptat schimbărilor din lumea înconjurătoare: nu reacţionează la schimbările modelatoare, ci evoluează încet, pentru a reflecta la schimbările de lungă durată şi permanente din societate. Astfel, cu succes – şi esenţial – îşi păstrează adeziunea la marile sale principii şi bunuri. Important, de asemenea, transmite observatorilor o impresie de o acurateţe extraordinară de soliditate fondată pe principii adânc împlântate, integritate şi o irepresibilă continuitate a înaltelor standarde de comportament – atât comportamentul organizării, cât şi al membrilor săi. Fie ca mult să continue aceasta!
Recent am fost numit responsabil pentru comunicare şi publicitate pentru Masoneria din Provincia East Kent, ceea ce mă întoarce la rădăcinile afacerilor mele de marketing şi mă încântă. Când am început să mă uit la întreaga chestiune a comunicaţiilor, am fost profund surprins de marele număr de canale care există: Marea Lojă Provincială către membri; membri către membri; Loji către Capitole şi invers; Temple masonice către Lojile membre; membri către membri seniori ai Provinciei; etc etc. Comunicaţiile efective sunt o cerere principală şi esenţială în toate aspectele vieţii, fie că este vorba de soţ către soţie, angajator către muncitor, sau Francmasoneria către lume. Pentru a ne asigura că eficienţa este menţinută, cu toţii ne adaptăm (cu viteze variabile) la uzul celor avansate ale mijloacelor de comunicare.
Pentru a începe cu aceasta, masonii comunicau prin notiţe scrise de mână, care erau înmânate – adesea de către servitorii celor care scriau acele notiţe. Mai apoi, scrisorile erau transmise de un serviciu poştal organizat. Apoi au apărut telegraful şi telegramele pentru comunicări mai urgente. Apoi, telefonul – ce invenţie a fost aceasta! Îmi amintesc răspândirea mondială a fax-urilor în anii 1970 şi uimirea mea faţă de o astfel de tehnică avansată unde cuvintele scrise au putut fi transmise prin linie telefonică! De ceva timp beneficiem de introducerea emailului: o altă unealtă de comunicare ce schimbă lumea. Tehnologia acum avansează încă odată şi aceasta este era comunicaţiilor digitale, precum blog-ul şi podcasting-ul, şi media de socializare, precum Twitter şi Facebook.
Masonii mai tineri, în particular, folosesc media de socializare, ca primă mare alegere comunicarea cu prietenii, cu cei iubiţi, cu colegii de muncă, cu lumea. Mai vârstnicii membri devin tot mai receptivi la aceste noi canale media şi mulţi au devenit eficienţi – şi prolifici – utilizatori ai tehnologiei. Dacă trebuie să fim vizibili şi disponibili generaţiei tinere actuale, trebuie, cred, să îmbrăţişăm aceste mijloace puternice de comunicare cu mare entuziasm.
Acest entuziasm şi încredinţarea în media modernă trebuie, desigur, să fie echilibrate cu mare atenţie şi precauţie. Managerierea precaută a conţinutului a orice este destinat domeniului public din lumea largă trebuie să fie bine gândită şi organizată, pentru a asigura acurateţe şi consistenţă. Trebuie să existe un cod al practicii al utilizatorilor de media de socializare stabilit pentru membri, astfel încât lumea să vadă că masonii sunt oameni înţelepţi, preocupaţi şi extraordinar de responsabili, cu înalte standarde de comportament şi de bune maniere. Multe mari organizaţii deja au aceste coduri ale practicii; de fapt, unii mari angajatori din diferite ţări au transformat-o în abatere inadmisibilă aceea a te comporta iresponsabil sau inacceptabil social când se postează updatări, comentarii sau fotografii.
Neîndoielnic, apoi, comunicaţiile digitale şi media de socializare reprezintă calea înainte, dar este imperativ a aborda problemele într-o manieră măsurată şi precaută, când ne pregătim structurile manageriale şi strategiile de uz. Este de asemenea de mare importanţă să echilibrăm aceste noi media cu modurile mai vechi, mai stabile şi tradiţionale de comunicaţie. Cuvântul tipărit în publicaţii precum aceasta rămâne o puternică şi foarte importantă componentă în amestecul de comunicaţii. Arsenalul de comunicaţii, de asemenea, trebuie să reţină alte arme importante precum scrierea de scrisori personale de la înalţi conducători către membri „obişnuiţi” – imens de puternic mod, încă, de a livra mesaje importante de la Generali la Trupe. Emailul, de asemenea, va rămâne o platformă importantă pentru mesajele rapide şi de largă răspândire şi pentru comunicaţiile pe doua căi – fie pe bază individuală, fie pe bază de grup. Site-urile informative continuă să fie un loc important pentru public, pentru a afla despre Masonerie; sunt şi un bun loc pentru membrii care pot descărca informaţie, formulare etc..
Da, progresul este important, incitant şi esenţial; dar după cum toate aceste lucruri ce au rezistat testului timpului, o angajare pozitivă în toate noile lucruri trebuie echilibrată cu apreciere şi precauţie sănătoase. Într-o călătorie bine pregătită, cheia succesului pe termen lung este cu siguranţă evoluţia, nu revoluţia.
Sper că aţi găsit acestă scurtă incursiune în comunicarea Masonică în lumea modernă tot atât de incitantă şi interesantă pe cât am găsit-o eu.
În încheierea acestei scrisori, aş dori să împărtăşesc ceva cu voi. Loja mea mamă, care se găseşte în Maidstone (County Town în Kent, Sud-Estul Angliei) foloseşte ritualul Emulation în ceremoniile sale şi aş dori să folosesc un extras, dacă mi-e permis, din ceremonialul de Instalare, pentru a extinde asupra voastră toate urările de bine din adâncul inimii şi foarte sincere, pentru Noul An, din partea mea şi din a bunului meu prieten Venerabilul Frate Nick Waller (care este bine cunoscut multora dintre voi). Citatul este din Adresa către Fraţi: ”…Fie ca dragostea şi afecţiunea frăţească totdeauna să ne distingă ca bărbaţi şi ca Masoni…”
Cu acest sentiment, prietenii mei, vă doresc tuturor un fericit, sănătos şi bogat 2012.
Al vostru sincer şi fratern,
Roger Waltham