CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

Marele Maestru al Marii Loji din Rusia

 

 

Andrey BogdanovPrea Respectabile Frate Andrey Bogdanov, te rog să ne prezinţi – pe scurt – Marea Lojă a Rusiei.

Marea Lojă a Rusiei există din 1995 – mă refer la Marea Lojă modernă. Astăzi avem 25 de loji. Din 1992 au fost iniţiaţi aproape 800 de fraţi în jurisdicţia rusă. Avem
loji la Moscova, Voromej, Sankt Petersburg, Vladivostok, Soci,  Kaliningrad, Krasnodar, Magnitogorsk, Ekaterinburg, Saransk.

Avem 130 de recunoaşteri internaţionale. Suntem în relaţii frăţeşti cu mai multe Mari Loji, având de rezolvat doar detalii tehnice. În iunie 2011 s-au împlinit 4 ani de când sunt Mare Maestru şi în acest timp am vizitat aproximativ 50 de jurisdicţii: Japonia, Africa, diverse Mari Loji din Australia, din America şi din Europa.

Consideri că Masoneria de astăzi este diferită de cea din trecut?

Problemele actuale ale omenirii sunt diferite de cele de acum 3-4 sute de ani. Societatea este total diferită. Deci şi Masoneria de azi este altfel faţă de masoneria din trecut. Multe din problemele de atunci au fost rezolvate. Problemele sociale sunt altele. În zilele noastre, Masoneria nu mai are ţeluri (scopuri) globale ca acum 3 sute de ani – dar eu cred că ar trebui să le aibă. Eu cred că – aşa cum masonii din trecut visau la cum vor trăi oamenii în viitor – noi acum ar trebui să ne gândim să visăm cum va trăi omenirea peste 100 de ani şi să adăugăm şi propriile noastre vise, idealuri. Este mai dificil, n-aş vrea să vorbesc despre toată masoneria
est-europeană. Pot vorbi despre masoneria rusă, post-sovietică. Masonul rus a fost întotdeauna un visător, un vizionar, un filosof.

În ce relaţii se află Masoneria rusă cu puterea din Rusia?

Cu preşedintele avem o relaţie  normală, exactă, o comunicare normală. Avem întâlniri periodice cu reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, ei se interesează ce probleme avem, cum
merg treburile. În momentele politice deosebite poziţia noastră este de a sta deoparte. Nu vrem ca Masoneria să fie implicată în aceste momente. Nu am vrea ca în judecăţile opiniei publice să apară că masonii au fost de o parte sau de alta. Pe de altă parte, masoni au participat şi la activităţi politice, dar în nume propriu, fără a implica instituţia Masoneriei.

Cum este percepută Masoneria la nivelul omului de rând din Rusia?

Percepţia oamenilor obişnuiţi asupra Masoneriei este una cu totul normală. Obişnuită. Trebuie să înţelegem istoria Masoneriei ruse, a statului rus, pentru a răspunde la această întrebare.

Pe scurt. După Revoluţia franceză când Masoneria a fost interzisă în Rusia – ţarul o vedea ca pe o ameninţare – precum şi în timpul Ecaterinei, masonii au fost ironizaţi, ceea ce bineînţeles, a influenţat opinia publică.

Al doilea moment – Revoluţia sovietică. Marele Orient al Rusiei a participat activ la revoluţie. Puterea sovietică nu a uitat asta şi în decurs de 70 de ani, Masoneria a fost tratată nu doar cu ironie, ci a fost de-a dreptul discreditată. Oamenii obişnuiţi, care nu cunosc prea multă istorie, la începutul democraţiei în Rusia au avut o percepţie extrem de negativă a Masoneriei. În timpul puterii sovietice – ţinem minte şi acum articolul din formularele oficiale, acela cu naţionalitatea – masonii erau etichetaţi ca sionişti, evrei. Părerea mea este că omul simplu nu cunoaşte Vechiul Testament  şi, de vreme ce Masoneria este fondată pe regulile acestuia, oamenii simpli n-au cum să înţeleagă corect Masoneria.

Toate acestea trebuie depăşite şi în ultimii 15 ani ne străduim în acest sens. Încercăm să depăşim poverile istorice pe care le poartă Masoneria rusă. Cred că vom reuşi să le depăşim, societatea rusă contemporană deja începe să înţeleagă altfel lucrurile. Masoneria începe să fie percepută în mod corect.

Care sunt relaţiile Marii Loji a Rusiei cu Marea Lojă Naţională din România?

Relaţiile cu Marea Lojă Naţională din România sunt foarte bune. Am fost de atâtea ori în România, atât eu cât şi alţi fraţi, apoi fraţii români au fost în Rusia. Sper, de fapt sunt convins că relaţiile cu Marea Lojă Naţională din România vor fi din ce în ce mai bune.

Suntem de câţiva ani în criză economică, care se adânceşte din ce în ce mai mult. Cum vezi, ca om politic, situaţia actuală?

Europa de Est ar trebui să-şi schimbe atitudinea, relaţia faţă de vecinul din est – Rusia.  Salvarea  Europei de Est – cred eu – stă într-o cooperare cât mai strânsă cu Rusia. Europa de est repetă greşeala pe care a făcut-o de când a fost Tratatul de la Varşovia. Atunci coopera doar cu URSS, iar acum situaţia s-a inversat – colaborează doar cu Europa de Vest, evitând Rusia. Momentele politice au căpătat întâietate în faţa celor economice. Politicul trebuie să fie pe planul al doilea, pe primul plan ar trebui să  fie cooperarea economică.

În final, te rog să ne prezinţi un scurt CV al tău.

Eu sunt consultant politic în Federaţia Rusă. În 2001 am devenit mason în aprilie în Rusia. În 2006 ales Pro Mare Maestru, iar în 2007 am devenit Mare Maestru al Marii Loji ruseşti. În 2008 am candidat la Preşedinţia Rusiei. Nu am ascuns faptul că sunt Mare Maestru. Am obţinut un milion de voturi.